darmowe statystyki strony
darmowe statystyki strony
Kategorie: Wszystkie | Brazylia | Hong-Kong | Jezioro Como | Kraków | Majorka | USA | Wiedeń
RSS
czwartek, 18 lutego 2010

Jezioro como

Monte Carlo

Monte Carlo

 

Monte Carlo

 kino Monte Carlo

wtorek, 16 lutego 2010

 

Metrem w HK dotrzemy wszędzie. Siec metra jest niesamowicie rozbudowana. Same stacje mają po kilka pięter.

Mapa lini metra w Hong Kongu

Stacje są maleńkie nastawione na wygodę pasazarów. Może dlatego, że te stacje są małe bez zbędnych ozdób w Hong-Kongu jest kilka linii metra, a my mamy raptem jedną. Aby zachować bezpieczeństwo przed przyjazdem pociągu tory od peronu odgradza szklana szyba.

 Najwygodniejszym sposobem płacenia za przejazd jest karta Octopus( o której pisałam wcześniej).

stacja metra

Tagi: Hong-Kong
14:34, zuzankaonly , Hong-Kong
Link Dodaj komentarz »

Będąc w Hongkongu koniecznie trzeba zjeść sushi. Tak jak w Polsce pelno jest barów
i barków z hamburgerami tak w Chinach powszechne jest sushi. Można je zjesc zarówno w eleganckich restauracjach jak i jest serwowane w obskurnych dzielnicach miasta w barkach które nasz sanepid dawno by zamknął.

 Najczęściej w restauracjach sushi serwowane jest na talerzykach ustawionych na obrotowej platformie z której każdy może wybrac to co lubi. W Hong-kongu restauracje serwują różne wariacje na temat sushi. Zawsze jednak jest podawane z wasali i sosem sojowym.

Dla mnie nadal testem zręczności jest jedzenie sushi za pomocą pałeczek. Niby trening czyni mistrza niestety w moim przypadku tak to nie działa.

Co prawda sushi wywodzi się z Japonii to w Chinach pierwsze wzmianki o suhi pojawiają się już w II w n.e. Można powiedzieć, że potrawa ta powstała niejako przy okazji. Kiedyś, gdy nie było innych możliwości przechowywania żywności był to sposób na konserwację ryb. Solone ryby przekładano warstwami gotowanego ryżu i pozostawiano na okres od jednego do trzech lat, aż do całkowitego sfermentowania bez dopływu powietrza (Nare-sushi). Zjadano tylko rybę ze świeżo ugotowanym ryżem, a sfermentowany ryż wyrzucano. Później okres fermentacji ulegał skróceniu (od miesiąca do kilku dni) i zjadano zarówno rybę, jak i ryż. W kolejnym etapie powstawania potrawy zastosowano ocet ryżowy do zakwaszania ryżu, którym przekładano warstwy przyprawionej ryby, przygniatano kamieniem i pozostawiano na noc. Tak spreparowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia (Haya-sushi). Natomiast cienkie plastry świeżej ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione tylko przy pomocy deseczki i pokrojone na małe, prostokątne porcje, były gotowe do jedzenia po kilku godzinach (Hako-sushi).Tak przez wieki Japończycy doszli do etapu, w którym plastry świeżej ryby i kulki zakwaszonego ryżu formuje się ręcznie w porcje gotowe do natychmiastowej konsumpcji.

 

 

 

poniedziałek, 15 lutego 2010

 

 W Hong Kongu znajdują się tysiące knajpek i restauracji serwujących kuchnie całego świata. Na ulicach pełno jest Fast food które oferuja owoce morza. Nie polecam jednak żadnych specjałów z ulicy czy to miesnych czy rybnych nasze polskie żoładki sa zadelikatne. Bedąc w Hong-Kongu grzechem by było nie zjeść jednak czegoś z kuchni miejscowej. Popularny jest makaron z przeróżnymi dodatkami. Bardzo smaczny są sałatki z owocami morza, pikantne kluseczki krewetkowe, kurczak czy wieprzowina w sosie słodko kwasnym, krewetki z solą i czosnkiem, suszona wołowina z chilli, ryba w ostrym sosie oraz baklażany w czosnku. Koniecznie trzeba spróbowac popularnego dania kuchni syczuańskiej gongbao jiding - kurczak z orzeszkami i chilli.

Podstawą kuchni w całych Chinach jest oczywiście ryż. Trudno przecenić jego  znaczenie w chińskiej kuchni i kulturze. Dla Chińczyków ryż jest symbolem życia. W większości regionów Chin ryż jest podstawą posiłku. Podawany jest nie tylko gotowany ale także jako składnik wielu dań i wyrobów np: jak mąka ryżowa, kluski ryżowe, desery etc.

 

Krótka historia ryżu

Według jednego z mitów, ludzie poznali ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi spowodował wyniszczenie wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Na jego ogonie ludzie zobaczyli przyczepionych kilka żółtych ziaren. Wdzięczni ludzie nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ren sposób zaczęła się uprawa ryżu.  A tak naprawdę dokładne pochodzenie ryżu nie jest znane. Wiekszość ekspertów uważa, że pochodzi on z Indii- badania archeologiczne potwierdzają tą teorię. Wiadomo na pewno, że popularność ryżu już w tak odległych czasach szybko rosła i ziarno to stało się znane nie tylko w południowo-zachodniej części Azji, ale także w innych rejonach świata.   Ryż już 5000 lat p.n.e. był głównym pożywieniem Chińczyków, którzy na szeroką skalę hodowali go na poletkach w dolinie rzeki Jangcy. Z czasem popularność ryżu sięgała dalszych terenów niż obszar Azji.

Dzięki kontaktom dyplomatycznym i handlowym Dariusza I z Chinami i Indiami w V w. p.n.e. ryż dotarł do Persji i Mezopotamii. Przez następne 200 lat ryż zdążył zyskać sławę w starożytnym Egipcie i Syrii. Starożytni Grecy, poznali ryż w IV w. p.n.e. dzięki wyprawie Aleksandra Wielkiego do Indii. Ponoć z tej wyprawy miał powrócić m.in. z workami ryżu. Grecy szybko przystosowali uprawę ryżu do własnej ziemi. I już w I w. p.n.e. zauważyli leczniczy wpływ wody ryżowej i samego ryżu na zaburzenia jelit i układu pokarmowego.
Przez kolejne stulecia ryż stawał się elementem pożywienia na coraz szerszych obszarach Afryki północnej. Wreszcie dotarł także do Maurytanii (dzisiejszej Algierii), a stamtąd dzięki podbojom półwyspu Iberyjskiego przez Maurów dostał się do Hiszpanii. Na terenach Andaluzji od 711 roku. n.e. uprawiany był ryż na starannie zorganizowanych ryżowiskach. Dzięki Hiszpanom ryż dotarł w XIII w. także do Rzymu i rozprzestrzenił sie po całych Włochach. Jednakże we Włoszech z racji kosztownego transportu, był bardzo drogim elementem pożywienia, na który mogli sobie pozwolić jedynie najbogatsi. Z Włoch ryż szybko rozprzestrzenił się w południowej Europie. Wydaje się dziwne, że przy takiej ekspansji ryż nie stał się podstawą kuchni europejskich. Jak twierdzą historycy powodem takiego stanu rzeczy były epidemie malarii na południu Europy w XV i XVI wieku. Większość ludzi uważała, że podmokłe tereny wymagane do produkcji ryżu są wylęgarnią tej właśnie choroby. Spowodowało to, że północna część Europy nie paliła się zbytnio do powszechnego zastosowania ryżu w swojej diecie.

Na szczęście kultura uprawy ryżu nie została nigdy przerwana w Chinach. Dzięki czemu dziś ryż jest tam ważnym symbolem kultury chińskiej, sięgającej najdawniejszych tysiącleci. Chiny obecnie są głównym i największym eksporterem ryżu na cały świat. Obecna wiedza botaniczna i technologiczna pozwoliła na stworzenie ok. 8000 gatunków ryżu o różnym kolorze i smaku.

Pole ryżu

Ryż w kuchni

Chińczycy używają w kuchni zazwyczaj ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu jest bardziej puszysty. Ryż kleisty używa się głownie do przekąsek i deserów, jednak w innych częściach Azji np. w Korei, Laosie, północnej Tajlandii używa się go jako podstawę diety.

Mniej znana odmianą ryżu są ryż czerwony. Rosnący w całej Azji ryż czerwony jest przedstawicielem odmiany kleistej. Nie uważa się go za jadalny jednak istnieje duże zainteresowanie zdrowotnym działaniem ekstraktu z jego ziaren, uważa się, że obniża poziom cholesterolu oraz poprawi krążenie krwi.

 

Tagi: Hong-Kong
21:07, zuzankaonly , Hong-Kong
Link Komentarze (1) »
wtorek, 02 lutego 2010

HONG KONG

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: Hong-Kong
18:54, zuzankaonly , Hong-Kong
Link Dodaj komentarz »